Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΤ/ΝΩΝ ΑΧΑΪΑΣ "ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ" ΤΙΜΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Η ΠΑΤΡΑ ΣΥΣΣΩΜΗ ΤΙΜΗΣΕ  ΤΗΝ 190Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ  ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Την Κυριακή το πρωϊ 17 Απριλίου 2016 η Πάτρα σύσσωμη τίμησε με επιβλητικό τρόπο το αίμα που χύθηκε από τους ήρωες Εξοδίτες  στο Μεσολόγγι. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Αχαϊας «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», με συνδιοργανωτή τον Δήμο Πάτρας, την Τροχαία Πάτρας, την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, τον ΛΥΧΝΟ – TV ΠΑΤΡΑΣ και τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Συμμετείχαν στην διοργάνωση το τοπικό τμήμα ανδρών ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ HJ_25 «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»,  το τοπικό τμήμα γυναικών ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ με την ονομασία DAUGHTER OF PENELOPE (D.O.P. 433) ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΑΤΡΑΣ, ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΡΨΗΣ,  η Βυζαντινή χορωδία ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ με την ονομασία ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ "ΑΡΧ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΒΑΛΛΗΝΔΡΑΣ" και ένστολο τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Πορφύρης με το επιτελείο του δέκα μέρες πριν κήρυξε επιστράτευση και ντύθηκαν με Ελληνική παραδοσιακή στολή πάνω από 70 άτομα. Το φαινόμενο ήταν καταπληκτικό. Το κέντρο της  Πάτρας μύριξε έντονα παραδοσιακή Ελλάδα, μια και η πομπή άρχιζε από την Ευαγγελίστρια και έφτανε στην Πλατεία Ολγας. Ξεχωριστή λαμπρότητα έδινε στην πομπή το τμήμα των τεσσάρων ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ με τους δύο βωμούς που έκαιγαν λιβανωτό, τα δάφνινα στεφάνια στα κεφάλια των και την υπέροχη λευκή στολή της αρχαίας Ελληνίδας!

Το πρωί ετελέστη Αρχιερατική θεία Λειτουργία και Αρχιερατικό Μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικοδήμου, που σαγήνευσε το εκκλησίασμα με τον υπέροχο εμπνευσμένο επετειακό λόγο του. Η ντυμένη παραδοσιακά νεολαία ένιωσε μεγάλη ευλογία, όταν ο Σεβασμιώτατος κατέβηκε ανάμεσά τους και τους ευλόγησε ένα ένα και μία – μία, δίνοντας τους το ευλογημένο αντίδωρο. Την τελετή αναμετάδιδε LIVE  ο τηλεοπτικός σταθμός της Ι.Μ. Πατρών ΛΥΧΝΟΣ και το απόλαυσαν και διαδικτυακά μέχρι τον Καναδά. Οι Αιτωλοακαρνάνες δεήθηκαν και υπέρ αναπαύσεως του αειμνήστου συμπατριώτη τους Αρχιμανδρίτη πατρός Αθανασίου Λυμπεροπούλου ιδρυτού δωρητού του εν χειμερία νάρκη ευρισκομένου ιδρύματος «ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ».
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, μια τεράστια τιμητική πομπή λιτανείας με κεφαλή την δαφνοστεφανωμένη εικόνα της Εξόδου και με την συνοδεία της Μπάντας του Δήμου οδηγήθηκε στον τύμβο της Πλατείας Όλγας, όπου τελέστηκε μνημόσυνο για τους ήρωες, προεξάρχοντος του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας αρχιμ. π. Αμβροσίου Γκουρβέλου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων δόξης από τους παρακάτω:
1. Δικηγόρο παρ Αρείω Πάγω κ. Ευάγγελο Παπαγεωργίου Αιτωλοακαρνάνα νομικό σύμβουλο του Υπουργείου Επικρατείας και πολιτευτή Αιτωλ/νίας.

2. Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος η πρόεδρος Περιφ. Συμβουλίου κα Αναστασια Τογιοπούλου.

3. Εκ μέρους του Δήμου Πάτρας o  Αναπληρ. Δημάρχου και Αντιδήμαρχος  κ. Παναγιώτης Μελάς.

4. Από την ομογενειακή μας οργάνωση γυναικών της AHEPA HELLAS DAUGHTER OF PENELOPE, η past GOVERNOR αδελφή κα Μαρία Φωκά. 

5. Από την ομογενειακή μας οργάνωση ανδρών  ΑΧΕΠΑ και το Τμήμα Πάτρας HJ 25 «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»  o Γεν. Γραμ. ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ & Αντιπρόεδρος ΣΥΛ ΑΙΤ/ΝΩΝ ΑΧΑΪΑΣ κ. Νεκτάριος Βαρελάς.

6. Από τον ΣΥΝΔ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ ο πρόεδρος & επί σειρά ετών πρόεδρος των Μεσσηνίων Αχαϊας κ. Κων/νος Βοργιάς.

7. Από τον σύλλογο των εν Πάτραις Κερκυραίων  η κα Μαρία Πολύζου.

8. Από τον Συνδέσμο Ναυπακτίων Πάτρας Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ο Αντιπρ.  πρ. Λυκειάρχης κ.  Ευάγγελος Τηλιγάδης.

9. Από τον Σύλλογο των εν Πάτραις Δωριέων η πρόεδρος κα Σία Πανουργιά.

10. Από τον Σύλλογο των εν Πάτραις Μεσσηνίων η κα Μαρία Ποδαρά.

Από τον Σύλλογο των Αιτ/νων Αχαϊας «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ο ειδικος Γραμματέας κ. Γεώργιος Τσώτας,

11. Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τέρψης ο πρόεδρος κ. Νικόλαος  Γραικούσης.

12. Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σουλίου Πάτρας ο αρχηγός του αγήματος.! 

Ευθύς αμέσως  το Βυζαντινό μουσικό τμήμα ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ "ΑΡΧ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΒΑΛΛΗΝΔΡΑΣ" έψαλλε το «Τη Υπερμάχω», το απολυτίκιο Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας, το απολυτίκιο «Την Καινή Ανάστασιν» και το «Τις Θεός Μέγας», κλείνοντας το χορωδιακό πρόγραμμα με ένα υπέροχο άγνωστο ΣΟΛΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΟ τραγούδι από τον χοράρχη και ιδρυτή της χορωδίας ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ καθηγητή πρωτοψάλτη Βυζαντινής Μουσικής κ. Βασίλειο Π. Καυκόπουλο, που αφιέρωσε στον πρόεδρο των Αιτωλοακαρνάνων Αχαΐας  και πρόεδρο του Τμήματος ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ κ. Γιάννη Πορφύρη για τις ατέλειωτες όπως είπε προσφορές του  στην Ελληνική παράδοση, εν μέσω χειροκροτημάτων! Η  Μπάντα του Δήμου έδωσε το δικό της υπέροχο στίγμα στην εκδήλωση και η χορωδία έψαλλε και τον Εθνικό μας Ύμνο. 

Ακολούθησε η διανομή κόλλυβων, προσφορά εδώ και σαράντα πέντε χρόνια του Γραφείου Τελετών ΤΣΑΝΤΑΡΛΙΩΤΗ και η αποχώρηση των επισήμων.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Πορφύρης ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκομένους ονομαστικά.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Επικρατείας  κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου  με την σύζυγό του και την ακολουθία του, ο κ. Γενικός Περιφ. Αστυνομικός Διευθυντής Δυτ. Ελλάδος  Υποστράτηγος Φώτιος Τσόλκας, ο Α! Βοηθός της Γεν. Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτ. Ελλάδος Αστυνομικός Διευθυντής κ. Νικόλαος Κοτρωνιάς, ο Υποδιοικητής Τροχαίας Πατρών Αστυνόμος Β! κ. Δημήτριος Αντωνιάδης, από το στρατό ο Δκτής της 76 ΜΕ Σχης Δημητρακάκης Θεόδωρος, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ κ. Μόνικα Σολωμού, ο Αντιπρόεδρος του Π.Ε.Α.Κ. Πάτρας κ. Νεκτάριος Βαρελάς, το Σώμα των Εθελοντών Ε.Ε.Σ. ένστολο  και το μέλος μας κ. Τουλάτος Κ. αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Φάρου Ποντίων Πάτρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Τζανάκος, αντιπροσωπεία της Ενωσης Κυπρίων Αχαϊας, αντιπροσωπείες των συλλόγων Ο.Τ.Ε., Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αλισσού, ο Αντιπρόεδρος των Λογοτεχνών δυτ Ελλάδος κ. Λεων. Καρνάρος κ.α.

Μετά το πέρας το Δ.Σ. των Αιτωλ/νων κέρασε τους φίλους που ήρθαν από άλλες πόλεις στο διπλανό αναψυκτήριο.

Το Σάββατο του Λαζάρου οι Αιτ/νες Αχαϊας θα εκδράμουν και θα συμμετάσχουν στην παρέλαση του Μεσολογγίου.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου